
„Jaké mi doporučíte bílé víno?“ „Z bílého Vám doporučuji svěží harmonické víno Veltlínské červené rané.“ „Ale já jsem chtěla bílé!“
Svět vín je nesmírně bohatý. Odrůdy révy vinné nestagnují, naopak díky píli šlechtitelů se jejich počet utěšeně rozrůstá. Hrozny těchto odrůd pak vinaři zpracovávají různými procesy, což vede k ještě větší různorodosti nabízených vín.
Dnes se nebudeme pouštět do sáhodlouhé a podrobné analýzy různých druhů vína. Podíváme se na základní rozdíly mezi víny červenými a bílými. Barva vína se odvíjí od barvy hroznů. Některé odrůdy mají barvu hroznů i ve svém názvu. Obecně bílá vína se vyrábí z hroznů barvy zelených (Veltlínské zelené) a jakoby červených (Tramín červený, Veltlínské červené rané). Červená vína pak z hroznů modrých (Frankovka modrá, Modrý portugal,….).
Bílé víno se vyrábí z moštu hroznů bílých a růžových, který kvasí bez slupek a zrníček. Díky tomu je barva bílých vín bílá, světle zelenkavá, zlatavá, nažloutlá. Takto vzniká i zmiňované Veltlínské červené rané, s barvou hroznů červánkovou, které je pak ve víně bílá.
Červená vína kvasí „na slupkách“. Znamená to, že vinař sklidí hrozny, pomele je, nechá kvasit přímo na slupkách z hroznů, tzv. rmut. Úplně jednoduše se dá tento proces přirovnat k luhování čaje. Červené – modré hrozny obsahují barvivo ve slupkách a proto na nich kvasí. I červená vína mohou být velmi lahodná, pokud s nimi teprve začínáte, zvolte nasládlejší víno z odrůd jako jsou Merlot či Modrý portugal. Postupně ochutnávejte sušší moky (Rulandské modré, Frankovka).
Suché, polosuché, polosladké, sladké
Vína se dále dělí podle obsahu zbytkového cukru. Vína dělíme na suchá (typicky mezi taková vína patří Veltlínské zelené či Ryzlink rýnský), polosuchá, polosladká a sladká (Tramín červený, Pálava). Ale není žádnou zvláštností okoštovat u vinaře úplně suchou Pálavu nebo sladký výběrový Ryzlink rýnský. Z jedné odrůdy lze vyrobit víno suché i polosladké, závisí to na obsahu cukru v konkrétních bobulích. A ten zase ovlivňuje nejvíce počasí v dané vegetační sezóně. Obsah zbytkového cukru ve víně závisí na obsah cukru sklizených při vinobraní a následném umu vinaře.
Bílé víno je méně kalorické
Z hlediska nutričních hodnot je bílé víno méně kalorické, obsahuje však více kyselin (které může někomu citlivému vadit). Bílá vína jsou aromatičtější a jejich výběr je daleko větší než u vín červených. Červená vína mají obecně vzato vyšší alkohol a nižší kyselinku, ale větší tříslovinu, která dělá plnost vína. Červená vína mají více prospěšných antioxidantů.
Pokud máte chuť se pustit i do párování vína, platí jednoduché pravidlo: sladší, těžká vína se hodí k těžším pokrmům, jako je maso či tučnější sýry. Lehká, méně suchá zvládnou doplnit i chuť dietnějších mas, salátů, ovoce či dezertů.
Váš vinař vám s výběrem vína z neznámých vod jistě rád pomůže. Nebojte si s ním o víně povídat, co očekáváte, co byste rádi ochutnali a při jaké příležitosti. Jen tak se k vám dostane víno lahodící vašim chuťovým buňkám. Tak na zdraví.